Kekal Sihat Walaupun Dirumah Semasa PKP 3.0

Posted by in Health Sharing on June 21, 2021 . .

Kekal Sihat Walaupun Dirumah Semasa PKP 3.0

 

1. Jaga Pemakanan

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 (PKP), anda dinasihatkan untuk menjaga pemakanan dan mengambil diet yang seimbang berpandukan piramid pemakanan untuk menghindarkan diri daripada sebarang penyakit.

 

 

2. Bersenam pada waktu lapang untuk kekalkan badan yang sihat

Anda boleh melakukan aktiviti ringan secara rutin lebih-lebih lagi untuk anda yang bekerja dan mempunyai kelas dalam talian, penting untuk anda untuk sentiasa bergerak dan hanya duduk di satu tempat sahaja yang menyebabkan tulang lenguh dan sakit.  

 

Jika sebelum ini anda biasa ke taman rekreasi atau gimnasium tetapi disebabkan musim pandemik ini pergerakan anda terbatas, tidak mengapa anda boleh lakukan senaman di rumah. Anda ada pilihan lain iaitu membeli peralatan kecergasan (fitness equipment) secara online yang terdapat di pasaran seperti produk keluaran GINTELL yang mempunyai pelbagai pilihan, reka bentuk dan juga teknologi terkini.

Selain itu, jika anda mengalami tulang lenguh atau sakit pada otot, Portable Massager juga dapat membantu masalah anda kerana ianya boleh digunakan pada bila-bila masa sahaja.

 

 

 

3. Tidur yang cukup

Tidur yang mencukupi adalah sangat penting untuk anda iaitu sangat membantu anda berasa segar dan cergas sepanjang hari serta menjadi lebih produktif untuk melakukan sesuatu pekerjaan. Ia juga penting kerana dapat menghalang sebarang tekanan dan gangguan emosi terhadap anda.

Massage chair juga dapat membantu anda yang mengalami masalah sukar tidur yang disebabkan stress dengan urusan harian. Massage chair keluaran GINTELL yang dilengkapi dengan teknologi terkini pelbagai teknik urutan yang disediakan tanpa anda risau tidak boleh keluar ke spa semasa ketika Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 ini.

 

4. Kekal tenang dan rutin

Kekalkan rutin harian yang biasa anda lakukan seperti bersenam, mendengar muzik serta makan pada waktu yang tepat supaya kekal fokus serta dapat mengelakkan anda kebosanan, resah dan banyak berfikir.

Jika sebelum ini anda biasa ke taman rekreasi atau gimnasium tetapi disebabkan musim pandemik ini pergerakan anda terbatas, tidak mengapa anda boleh lakukan senaman di rumah juga. Anda ada pilihan lain iaitu mendapatkan peralatan kecergasan (fitness equipment) seperti keluaran GINTELL yang mempunyai pelbagai pilihan, reka bentuk dan juga teknologi terkini.

 

 

5. Menapis maklumat

Pilih maklumat sahih untuk mengelakkan anda terdedah terhadap maklumat yang tidak tepat agar emosi anda tidak terganggu dengan maklumat tidak tepat yang anda telah terima. Dapatkan maklumat tepat melalui saluran atau laman rasmi yang telah disediakan oleh kerajaan.

 

 

 

6. Hubungan sosial

Selain menjaga kesihatan fizikal anda juga perlu menjaga kesihatan mental semasa berada di rumah. Sentiasa melakukan komunikasi melalui panggilan seperti video call dengan rakan-rakan atau keluarga untuk meluahkan perasaan anda agar dapat mengurangkan tekanan.

 

 

Source: https://theinspirasi.my/kekal-sihat-walaupun-berada-di-rumah-semasa-perintah-kawalan-pergerakan-pkp/

Source: https://www.hmetro.com.my/sihat/2020/05/573954/mengurus-emosi-mental-ketika-pkp

 

Oleh itu, GINTELL Malaysia sentiasa berada di sisi anda semasa PKP dan pandemik ini untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan anda dijaga sepanjang masa. Kami boleh membantu dan mencadangkan untuk anda dengan melayari lama web GINTELL: www.gintell.com

 

1 RUMAH, 1 GINTELL

Last update: June 21, 2021